2009. november 22., vasárnap

La Plata

Mivel most csütörtökön volt a város 127. születésnapja, azért La Plata-ról lesz szó.

1880-ban kezdték épiteni, hogy Buenos Aires provincia fövárosaként szolgáljon. Teljesen tervezett város, az utcák számozottak, lehetetlen eltévedni. Magának a városnak 600 ezer lakosa van, de a "Nagy" La Plata lakossága eléri a másfél milliót. Hivatalosan 1882 November 19.-án Dardo Rocha kormányzó alapította.
A város közepén (és szó szerint a a geometrikus közepén) áll Latin-Amerika legnagyobb neo-gótikus stílusú temploma, a La Plata katedrális.


 La Plata katedrális.


Igazi diákváros, köszönhetöen kiváló egyetemének, ami mint minden állami egyetem Argentínában, teljesen ingyenes. Szabadkömüves gyökereinek köszönhetöen a kultúra fontos szerepet játszik a város lakóinak életében. Több mint 20 múzeum és egy tucat színház található itt.  A kultúra mellett fontos megemliteni a sportokat is, föleg a focit. A városnak két elsö osztályban játszó csapata is van.(Gimnasia y Esgrima La Plata és Estudiantes de La Plata). Az utóbbi csapat ídén szerezte meg a 9. nemzetközi címét és decemberben részt vesz a klubbok világbajnokságán Dubai-ban.

A tömegközlekedés igazi rémálom, mondjuk ez igaz egész Argentínára. A buszok rendszertelenül és ritkán járnak, ráadásul ha a soförnek olyan kedve van megse áll. Mondanom sem kell , hogy nagyon népszerüek az utasok körében. Az egyetlen pozitív dolog a buszokkal kapcsolatban, hogy éjfél után is járnak, nem úgy mint Magyarországon.

Az idöjárásról annyit, hogy télen kellemes, nyáron viszont elég elviselhetetlen a 30-40 fok, a magas
páratartalom mellett.

Kultúrális érdekesség még, hogy egész Argentinában egyedül itt égetnek újévkor bábúkat. Itt olyasmire kell gondolni mint nálunk a farsangi madárijesztökre, csak 5-7 méter magasokra, ami oroszlán királytól kezdve robotzsaruig bármi lehet.

Pár fotó a város nevezetességeiröl:


2 megjegyzés: