2010. január 13., szerda

Ünnepek

Megint elég sok idö telt el az elözö bejegyzés óta. Természetesen azért mert lusta vagyok, már megint.
Az argentín karácsony sokban különbözik a magyartól; például nincs Mikulás és Advent, viszont vannak más dolgok.

Itt az ünnepek december 8.-án kezdödnek. Ez a Día de la Virgen, azaz a szüz napja. Ilyenkor állitják fel a karácsonyfákat.

A következö a Szenteste, amit mint otthon is, együtt tölt a család. Az étel amit esznek akármi lehet, a legtöbb családban asado, de itt nincs meghatározva, hogy például karácsonykor beiglit, szilveszterkor meg lencsét kell enni. Mindenki olyan ételt készit amilyet akar, csak finom legyen. Éjfélkor koccintás pezsgövel és csak utána rakják az ajándékokat a fa alá. Utána elöszeretettel dobálnak petárdákat és tüzijátékoznak. Ami mondjuk nekem nem teljesen illik a képbe a nyugis magyar karácsony miatt. Az ajándékokat itt természetesen nem a Jézuska, hanem "Papa Noel" azaz a Mikulás hozza.

Következö ünnepnap december 28. a Día de los Inocentes, ami ha jól emlékszem magyarul a Kisszentek, de tükörfordításban az "ártatlanok napja". Az a lényeg hogy ez az a nap amikor betlehemben lemészárolták az összes újszülött fiú gyermeket, ami egyértélmüen egy szomorú nap. Ennek ellenére Argentínában ez a nap nagyon hasonlit az otthoni április elsejére. Azt senki se tudja, hogy miért pont ezen a napon tartják az itteni bolodok napját, de hát valljuk be, nem pont hozzáíllö.

December 31. Szilveszter. Itt ez is a családdal töltött ünnep. 10 óra körül vacsora a családdal, éjfélkor tüzijáték és útána olyan hajnali 1 körül hatalmas - tényleg hatalmas 2-4 méteres-  papírból készült bábúkat égetnek ami persze jól megtömnek petárdával meg tüzijátékkal, hogy még nagyobb legyen az élmény Nem ajánlatos közelröl nézni.

Az utolsó ünnepnap január 6. Amikor a három királyok ajándékot hoznak a gyerekeknek. Kicsit hasonlít az otthoni december 6.-ára. Ezen a napon szedik le a karácsonyfát is.

Képek késöbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése