Az elsö áldozat egy étel, ráadásul az egyik kedvencem a Dulce de leche, amit úgy igazán magyarosan lehetetlen leforditani. Dulce = édes, Leche = tej (nem édestej) Tudni kell, hogy nem kifejezetten Argentín étel, elterjedt a összes Latin-Amerikai országban, és Spanyolországban is.
Magyarországon sajnos készen nem kapható, ezért otthon kell elkészíteni.
Ez egy NAGYON édes öntet amit az Argentínok mindennel képesek megenni (pl sajtos, sonkás szendviccsel) Az állaga nagyjából a pudingéhoz hasonlitható, bár kicsit sürübb, az íze pedig mint a karamellé.
Magyarországon sajnos készen nem kapható, ezért otthon kell elkészíteni.
Ez egy NAGYON édes öntet amit az Argentínok mindennel képesek megenni (pl sajtos, sonkás szendviccsel) Az állaga nagyjából a pudingéhoz hasonlitható, bár kicsit sürübb, az íze pedig mint a karamellé.
Eredete:
Állítólag 1829-ban Buenos Aires provinciájában keletkezett, közvetlenül egy háború vége elött. Lavalle és De Rosas tábornokok béke tárgyalásokba kezdtek. Lavalle tábornok nagyon fáradtan érkezett az ellenséges táborba, hogy megkezdjék a tárgyalásokat, de a másik tábornok éppen távol volt, azért úgy döntött hogy szundít egyet De Rosas sátrában. Amíg pihent egy szolgálólány éppen "la lechada"-t készitett a katonáknak. ("La lechada"-t cukor és tej melegítésével készítik.) A lány beszélni akart De Rosas tábornokkal, de amikor belépett a tábornoka sátrába, nagy meglepetés érte; az ellenség, aki ráadásul éppen aludt. Mivel fogalma se volt a béketárgyalásokról, rögtön segitségért kiálltott. Mindenki szerencséjére De Rosas tábornok a katonák elött érkezett, és tisztázták a helyzetet. A káosz közepedte elfeledkeztek a "la lechada"-ról és amikor a szolgáló lány eszébe jutott már késö volt, az étel egy sötétbarna masszává állt össze. Állítólag egy nagyon bátor és éhes (!) katona megkóstolta és így születet a (chocapic) dulce de leche.
Elkészités:
Hozzávalók: Tej, cukor és nagyon sok türelem.
Maga az elkészités: Egy edénybe 1:1 arányban töltesz tejet és cukrot. Lassú tüzön, folyamatosan kevergetve melegíted. Az egész az egyenletes keverésen múlik. A tejböl a víz több óra után elpárolog és az egész összeáll egy masszává. A kapott Dulce de Leche körülbelül az egy hatoda a lesz tejnek. Minél jobb tejet használsz annál finomabb lesz. Az igazi friss tehéntejböl készül.
Elkészíthetö egyszerübben is.. Sürített tejet kell forralni 2-3 óráig és kész is. Meg kell jegyeznem, hogy az elsö módszerrel sokkal finomabb.
Használata:
Használata elég elterjedt: torták, sütemények, édességek vagy csak simán kenyérre kenik. Két említésre méltó "csokit" csinálnak belöle; vauquita-t és alfajort. Az utóbbiról biztosan irni fogok mert nagyon elterjedt. Ezen kívül van dulce de leche ízesítésü kávé és fagyi is.
ilyennel fogunk várni :)
VálaszTörlésAhh, éhes lettem tőle. :)
VálaszTörlésnapi egy doboz elfogy belöle:D
VálaszTörlés